Jak to jest z dodatkami do żywności? Przykład Belgii. – cz.1

bezpieczeństwo żywności

Po aferze dioksynowej w Belgii, która wykazała, że jakość żywności w tym kraju nie zawsze spełniała wymogi nakazywane przez Instytut Kontroli Jakości (IQC), nagonka w mediach na produkty pochodzące z belgijskich firm pozostała na celowniku do nadal. Jak to obecnie jest z dodatkami do żywności stosowanymi w Belgii?

W odpowiedzi na komentarz naszego Czytelnika do artykułu: Podatkowe perypetie Polaków w Belgii, postanowiliśmy przybliżyć temat dodatków do żywności w Belgii. Po aferach, o których w mediach jest dość głośno, sytuacja związana z bezpieczeństwem żywności znacznie się zmieniła. Jak obecnie wygląda przestrzeganie norm w tym zakresie w Belgii?

Bezpieczeństwo żywności – jak to się robi w Belgii?
Z pewnością wielu z nas pamięta, że przyczyną afery dioksynowej było karmienie gospodarskich zwierząt paszami wzbogaconymi o tłuszcz pochodzący ze zużytych olejów silnikowych oraz przemysłowych. Karma ta rozprowadzana była do setek gospodarstw rolnych w Belgii oraz Holandii i Francji. Pomimo otrzymania ekspertyz, że dioksyny rzeczywiście znajdują się w karmie dla zwierząt, rząd belgijski zwlekał z publicznym ujawnieniem tych informacji przez ponad miesiąc. W wyniku tego skażone produkty żywnościowe dotarły do sklepów, a tym samym naraziły konsumentów na ryzyko choroby. W efekcie afery dioksynowej, media głośno informowały o ryzyku zachorowania na raka u osób, które mogły spożyć skażoną żywność. Pracę z tego powodu straciło wówczas (1999 rok) około sześć tysięcy osób, a straty finansowe przekroczyły półtorej miliarda dolarów. Kto uszedł obronną ręką z tej sytuacji? Te firmy, które są chronione znaczkiem IQC, czyli Instytutu Kontroli Jakości.

Warto dodać, że ten znak, który jest wydawany przez Instytut Kontroli Jakości nie jest zarezerwowany wyłącznie dla producentów z branży mięsnej. Obejmuje on całą branżę spożywczą, a wśród belgijskich konsumentów wyrobił sobie on od początku istnienia od 1952 roku pozytywną opinię.

Jak funkcjonuje kontrola jakości żywności obecnie w Belgii? Czytaj koniecznie dalej tutaj: Jak to jest z dodatkami do żywności? Przykład Belgii. – cz.2.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Newsy i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>